Anne Justs Have og Andehuset

Anne Justs Have og Andehuset 1Anne Justs Have ligger i Hune tæt på Vesterhavet og dens marger klitjord. Det er efterhånden en del år siden, at min vejen gik forbi dette dejlige sted sidst, hvilket ikke gjorde gensynsglæden mindre. Billederne er taget i slutning af juli, hvor alt det grønne stod i sin overdådige pragt.

Første gang, jeg besøgte stedet, var en våd vinterdag i februar. Jeg var der ikke, der for at se haven, men for at besøge Anne Justs mands Claus Bonderup og se deres hus.

Anne Justs Have og andehuset 5

Haven har ændret sig en del siden, men den største ændring er, at Anne ikke længere kan berige haven med sine ideer og sit væsen, eftersom hun gik bort i 2009.

_MG_2276Haven drives i dag af en fond, som hele tiden forbedrer og udvikler haven, for at gøre den til et attraktivt turistmål.

andehuset foran boligenAnnes mand Claus Bonderup er arkitekt og har tenget boligen, atelieret, de store vandbassiner(såvidt jeg ved) og ikke mindst Andehuset. Er der ænder? Nej, der er ikke ænder i Andehuset længere.

Alle, der har haft Claus Bonderup som vejelder, ved at det ikke er, hvilket som helt Andehus. Nej, udover nok at være det mest populariseret Andehus der findes og tegnet med meget nøje proportioner, så er den også grundlaget for, hvad der senere blev et ægteskab og derefter købet af stedet, hvor haven ligger i dag.

Jeg tror, Anne var en kvinde, som viste hvad hun ville og turde stå ved det. En kvinde med et originalt scorer-trick…. Vil du tegne et andehus for mig? Ja, om det var helt sådan, det gik til eller det blot er en anekdote vides ikke ;).

Anne Justs Have og andehuset 11Men det der er ganske vist, at Andehuset oprindeligt var tegnet til Herregården Skeelslund, men i dag er placeret her i vandbassin foran boligen og at det er det eneste hus Claus har tegnet, hvor beboerne er blevet aflivet, fordi de blev for tykke til at komme ind af døren ;).

Anne Justs Have og andehuset 12

Udover at Anne justs Have er et sted med historie og anektorer er haven i sig selv også et fortryllende univers med dejlige haverum og en helt fantatiske og unik brug af vand. Særligt det store vandbassin foran huset, er jeg forfalden til. Jeg synes dets form komplementerer bolig smukt fra mange vinkler og har leder en hen til huset.

Ønsker du, at vide mere om haven eller dens åbningstider, kan det findes på annejust.dk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *