Orm i æbler -Nej tak

Orm i æblerne -Nej tak

Jeg har to gamle og store æbletræer og et stort blommetræ, alle pleget af orm i frugten. Det første år vi havde træerne, var der orm i næsten alt frugten. Derfor besluttede jeg sidste år at tage kampen op.

Orm i æbler, pærer og blommer skyldes æblevikleren og blommevikleren. Vikleren er en nat sommerfugl, som ligger deres æg på frugten efter blomstningen. Æggene bliver til laver, som gnaver sig ind i frugtens kerne, hvor den spiser sig mæt og øderlægger herved desværre også frugten.

Mange af de almindelig råd er rettet mod forbyggelse af vikler og synes enten ikke muligt eller tilstrækkelige til vores træer, derfor besluttede jeg at prøve viklerfælder.

Mange steder skriver folk, at fælderne kun kan anvendes til registering af mængeden af viklere og ikke bekæmpelse i sig selv og jeg var derfor meget spændt på resultatet. Vi fangede en masse hanner i viklerfælderne og mængden af orm i frugten var væsentlig reduceret, så jeg synes det var en stor succes og vælger derfor også at sætte fælder op igen i år.

Sådan fungere æblevikler- og blommeviklerfælderne

Fælderne består at et lille telt med klister indvendigt, med til følger en lille kapsel med feromoner, som ligges ind i teltet når det er blevet foldet ud.

Teltene sættes op i træets krone mod syd (ca. i hovedhøjde). Viklerne kan ligge æg hele frugt-sesænen og beskyttelse fra blomstering til høst er derfor mest effektiv. En feromone-kapsel holder i 6 uger, så de skal udskiftes løbende hen over sæsonen. De anbefaler på pakken et telt pr. 3 træer, men på grund af størrelsen på mine træer og omfanget af angrebet, valgte jeg at sætte et telt i hvert træ.

Billeder følger når fælderne begynder at tage deres første fanger ;).

Se billederne i opfølgnings indlægget her: Opfølgning -Orm i æblerne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *